El-kretsen

Hvad sker der med din gamle ghettoblaster, højtryksrenser eller støvsuger, når du har afleveret dem på genbrugspladsen?

Producentansvar er et vigtigt redskab til at opnå en cirkulær økonomi. El-Kretsen har et landsdækkende indsamlings- og genbrugssystem for elektronik og batterier.

Indsamling af materialer fra genbrugspladser til videre forarbejdning på El-Kretsens forarbejdningsanlæg kræver en del transport. El-Kretsen fik hjælp af TransportRådgiverne til at skaffe transportører, der kunne tilbyde et højt serviceniveau.

El-Kretsen tilbyder tjenester til producenter, der er ansvarlige for at håndtere elektronik og batterier på det svenske marked. De er Sveriges største producentansvars-organisation med et landsdækkende indsamlings- og genbrugssystem. De har aftaler med alle svenske kommuner, hvor de er ansvarlige for at indsamle og transportere materialer fra genbrugsstationerne til et anlæg til demontering og forbehandling med henblik på genbrug.

Vi taler om store mængder e-affald fra omkring 600 genbrugsstationer i alle Sveriges kommuner, hvilket er omkring 140.000 tons om året.

Udbud af transport og kontakt med TransportRådgiverne
»Vi har indkøb med nogle års mellemrum, da vi har mange forskellige fraktioner, der skal transporteres«, siger Lars Ellingsson, som er ansvarlig for forretningsudvikling og logistik hos El-Kretsen.

Da El-Kretsen kontaktede TransportRådgiverne, var det for at få hjælp til et transportudbud. De ville have hjælp til at udarbejde statistikker for at få et godt billede af den aktuelle situation, skabe gode udbudsdokumenter og få adgang til gode kontakter på transportsiden.

»Det viste sig, at TransportRådgiverne havde præcis de værktøjer, vi havde brug for til at lave fair sammenligninger mellem de forskellige tilbud,« fortsætter Lars. »Målet var ikke kun økonomisk besparelse, men også at finde bedre service og klogere miljøtænkning. Ofte er service vigtigere end den sidste krone.

Transport i omvendt rækkefølge
En ting, der adskiller El-Kretsens transport fra mange andre, er, at den fungerer ved at hente materialer på bestemte steder og køre dem til sine egne terminaler, i modsætning til operationer, hvor varer hentes på en terminal og spredes udad.

Det betyder, at de forsøger at finde transportører, som kan se El-Kretsens varer mere som returvarer og dermed kan integrere deres transport i deres egen logistik. Hvis det lykkes, kan det få betydning for både miljø og omkostninger.

Udbudsprocessen - fra statistik til underskrevet kontrakt
»Vi lavede en køreplan sammen. Derefter begyndte arbejdet med at producere statistik og dokumentation, som vi leverede til TransportRådgiverne. Alt fra, hvor ofte der skulle hentes på hvert sted, til mængder osv.

TransportRådgiverne samlede derefter alt materialet og lavede et solidt forespørgselsdokument, som blev sendt ud til en række transportører. Da svarene kom tilbage, var det tid til at begynde at sammenligne.

 

Nogle få blev udvalgt og booket til møder, hvor de skulle uddybe visse ting. Derefter blev der forhandlet, inden aftalen blev indgået. På disse møder deltog også repræsentanter fra TransportRådgiverne for at yde støtte og rådgivning undervejs, helt frem til underskrivelsen af kontrakten.

Målet var nok højest i forhold til at finde et højt serviceniveau, men i mange tilfælde hænger det sammen med, at man også får en økonomisk gevinst ud af det. Det er bare et spørgsmål om at finde den rigtige leverandør. Og ja, vi har opnået de besparelser, vi forventede, begge gange, vi har brugt TransportRådgiverne de seneste år

Langvarigt forhold mellem TransportRådgiverne og El-Kretsen
Christine Pelacchi er TransportRådgivernes landechef i Sverige og kontraktansvarlig for samarbejdet med El-Kretsen. »Vi har haft et langvarigt forhold til El-Kretsen i mange år og har været involveret i flere udbud.

Her har vi et samarbejde, som virkelig viser, hvordan TransportRådgiverne kan være en langsigtet partner for vores kunder. Vi har haft det privilegium at lære El-Kretsens forretning godt at kende og har på den måde fundet frem til et effektivt samarbejde, som har optimeret processerne og givet tilbagevendende gode og bæredygtige resultater,« siger Christine.

»Når behovet for indkøbs- og kontraktoptimering er opstået, har El-Kretsen løbende fået adgang til TransportRådgivernes ressourcer i form af dedikerede personer i rollerne som projektledere og analytikere samt TransportRådgivernes analyseværktøjer. At El-Kretsen har så god ekspertise om deres kunder, deres branche og deres krav til deres supply chain, gør samarbejdet spændende og udviklende også for os som deres partner i transport og logistik,« fortsætter Christine.

Vil du vide mere?

Kontakt os for at høre mere om hvordan vi kan hjælpe dig.

Kontakt os i dag for en uforpligtende dialog