Asetek

Jo, der var noget at komme efter

Fra 12 til 3 transportører. Fra lange fakturaer med uforklarlige gebyrer til en enkel og fordelagtig prisstruktur. Alt styret fra hovedkontoret i Danmark. Og med 'rimeligt gode besparelser', som Henrik Gertz, Asetek, udtrykker det. Et år efter implementeringen af de nye aftaler gør han status over samarbejdet med TransportRådgiverne.

Mere fokus på vækst end cost
Udvikling ligger i Danmark, produktion primært i Kina og kunderne findes over hele verden. Det er hverdagen for danske Asetek, der har skabt en global førerposition inden for vandkøling til computere samt premiumprodukter til det voksende SimSports™ Gaming-marked.

Hos Asetek var en årlig vækst på 15-30 % blevet standarden, men transport og logistik var ikke for alvor prioriteret på virksomhedens radar. Det meste blev håndteret fra Kina, hvor hovedparten af produktionen også ligger.

- På hovedkontoret var vores fokus på revenue, revenue, revenue. Men vi kunne jo godt se, at transporten tyngede på cost-siden. Så i 2022 fik vi TransportRådgiverne til at se på det, fortæller Vice President Henrik Gertz, Asetek.

TransportRådgiverne har de kompetencer og den knowhow, vi har brug for, også i forhold til vores meget specielle transporter. De kender mulighederne og ved, hvem der er gode til vores behov. Og de kender priserne globalt. Tilsammen har det både givet os nogle rimeligt gode besparelser og et sikkert fundament for vores fremtidige udvikling. Så jeg vil bestemt anbefale dem til andre med globale transportbehov.

Gode besparelser - og ro i maven
Når en nordjyde siger, at et nyt transport-setup har givet 'rimeligt gode besparelser', ved man, at der ikke bliver overdrevet. Men i tilfældet Asetek var der også en stort og komplekst transport-setup at lægge arm med: Produktion i Kina og Malaysia. Supply chain primært i Kina. Salg til private via hubs i Danmark og USA. B2B-kunder i USA, Mexico, Polen og Danmark. Intern fragt i Kina, også til toldfri områder. Søfragt så vidt muligt, luftfragt når det hastede.

Trods det komplekse billede var Henrik Gertz optimist på Aseteks vegne, da TransportRådgiverne blev sat på opgaven:

- Jeg regnede med, vi gjorde det fint selv. Men efterhånden måtte jeg jo sande, at der var en del muligheder for optimering. Til gengæld kan jeg sige i dag, at vi har fået et godt fundament, vi selv kan arbejde videre fra. Og det har givet ro i maven, siger han.

Stringente kontrakter styrer hverdagen
TransportRådgiverne lagde ud med en omfattende analyse af hele flowet, de tusindvis af komplekse fakturaer og uigennemskuelige gebyrer. Med det afsæt kunne TransportRådgivernes tilbudsskabelon nu vende fuldkommen op og ned på prissætningen.

- Det blev tydeligt for os, at vores kinesiske transportindkøbere reelt ikke forhandlede priserne. Transporterne var fordelt på 12 leverandører, og det var svært at gennemskue, hvad vi egentlig betalte for. Så der var noget at rydde op i, fortæller Henrik Gertz.

I dag har Asetek trukket ansvaret hjem til hovedkontoret. 12 transportører er skåret ind til 3, og de nye aftaler har givet en helt anden klarhed over, hvad Asetek betaler for. De globale søfragtaftaler er nu baseret på offentligt tilgængelige Index – med en rabat – herved opnår Asetek vedvarende besparelser og lettes administrativt, idet der ikke skal prisforhandles fra gang til gang.

- Både priser, procedurer og service er klart beskrevet i vores globale kontakter. Og vi har fået det hele sat op i et system, der gør, at vi kan give en pris til en kunde på et splitsekund, uanset om vi sidder i Danmark eller Kina.

Nu kan vi selv!
Overgangen til nye globale logistikaftaler var dog ikke helt uden bump på vejen.

- I Kina var der ikke den store motivation til at skifte fra det, de kendte. Og herhjemme havde vi også nogle hængepartier i forhold til kontrakten, som ikke helt var på plads fra start. Men TransportRådgiverne tog ansvar i hele processen – fra udbud og forhandlinger til implementering og de tilpasninger, vi efterspurgte. Så i dag har vi et fundament, vi selv kan arbejde videre med. Vi har fået ryddet op, og vi har lært så meget i processen, at vi nu selv kan drive udviklingen videre, slutter Henrik Gertz.

Vil du vide mere?

Kontakt os for at høre mere om hvordan vi kan hjælpe dig.

Kontakt os i dag for en uforpligtende dialog